Hoe je een Zonnekoning opspoort?
"Hubert, Maseratie, Möllenkamp, de Zonnekoning van Rochdale", staat weer volop in het zonnetje, nu hij sinds gisteren weer voor de rechter staat.
In bijgaand artikel in het FD van 16 oktober gaat Annet Aris in zijn algemeenheid op deze vraag in aan de hand van haar persoonlijke ervaring en de resultaten van onderzoek bij INSEAD.
Er blijken drie sterke indicatoren te zijn, die de kans dat er wat misloopt groter maken, vooral als ze in combinatie optreden:
1. langdurige en zeer ambitieuze groeiverwachtingen. Vooral bedrijven die een aantal jaren een opwaartse ontwikkeling hebben doorgemaakt voelen een grote druk die lijn door te trekken. Als de realiteit blijkt tegen te vallen, is de verleiding groot gekke sprongen te maken, om zo beloften waar te maken. Het is aan de toezichthouders na te gaan of er steekhoudende argumenten te vinden zijn voor het daadwerkelijk realiseren van van deze beloften;
2. een hiërarchische cultuur. Vaak gaat die samen met de angst van mensen om misstanden te signaleren. Een signaal is de mate waarin jonge mensen en de mensen aan de frontlijn in staat worden gesteld hun zegje te doen. Zij adviseert direct contact met deze mensen en regelmatige medewerkers-tevredenheidsonderzoeken met pregnante vragen over cultuur en transparantie;
3. rommelige controlesystemen met opportunistische aanpassingen. Een wisseling van de accountant met een paar frisse ogen kan hier wonderen doen, evenals het aanstellen van eigenzinnige persoonlijkheden in de leiding van de controlefuncties.

Nu weer terug op de intro: Móllenkamp als symbool voor de uitwassen in de sector, evenals Erik Staal, ook zo'n icoon uit nog niet zo lang vervlogen tijden.
Beiden namen en kregen de ruimte van de falende in- en externe toezichthouders, die verslaafd waren geraakt aan alle successen die beide heren hadden weten te realiseren.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

20.05 | 00:33

Groet, Paul Asselbergs

...
01.12 | 18:29
Home heeft ontvangen 7
Je vindt deze pagina leuk